Blog

BLAGDANI BEZ GRINCHA ?

BLAGDANI BEZ GRINCHA ?
17.12.2014.

Blagdansko je vrijeme. Gradovi su ukrašeni, na TV-u su prigodni filmovi, reklame prepune nasmiješenih, spokojnih lica, čujemo da je ovo najljepše vrijeme u godini... Vrijeme je mira, spokoja, darivanja, praštanja, druženja s obitelji... duh Božića je oko nas...Tako kažu... uh! A vi stojite ispred svojih kućnih vrata, umorne, ljute same na sebe, jer nemate ključ svog doma pri ruci. Izraz „ključ pri ruci“ baš ne opisuje najbolje vašu trenutnu situaciju, jer su vam ruke prepune vrećica.


Blagdansko je vrijeme. Gradovi su ukrašeni, na TV-u su prigodni filmovi, reklame prepune nasmiješenih, spokojnih lica, čujemo da je ovo najljepše vrijeme u godini...
Vrijeme je mira, spokoja, darivanja, praštanja, druženja s obitelji... duh Božića je oko nas...Tako kažu... uh!
A vi stojite ispred svojih kućnih vrata, umorne, ljute same na sebe, jer nemate ključ svog doma pri ruci. Izraz "ključ pri ruci" baš ne opisuje najbolje vašu trenutnu situaciju, jer su vam ruke prepune vrećica. Ispod pazuha su grane bora budućeg aranžmana za blagdanski stol, ukrasni papiri za poklone pokazuju tendenciju oživljavanja u premaloj vrećici (u stvari to jest neki zakon fizike na djelu, koji ste davno učili u školi), torba s ključevima visi o ramenu (tako je bar bilo prije pola sata dok ste osjećali ramena i ruke) i poželite da ste ovog trenutka hobotnica ili da ste razvili sposobnost otključavanja vrata nogama. Otvaranje i zatvaranje vrata nogama i ramenima ste savladali, ali otključavanje još niste.

Stojite pred vratima vlastitog doma i pitate se da li je netko od ukućana već stigao. U glavi vam se vrte još svi poslovi koje "MORATE" obaviti: ukrašavanje doma i bora (ah valjda je suprug kupio drvce kako što ste mu rekli, a ne kao prošle godine ono jadno i bijedno), pečenje kolača, francuska salata, obećali ste napraviti sarmu, čišćenje kuće, odlazak kod frizera, zamatanje poklona kad djeca odu spavati, a tu je odlazak na Božični domjenak u firmi i kod poslovnih partnera koji su jako važni... I izgledati prelijepo, nasmiješeno, spokojno, prepuna ljubavi...
I tako dok vas bole ruke, noge, leđa od rada i kupovine cijelog dana, stojite pred vratima i nekako žonglirajući pozvonite nosom. Nosom pritišćete zvono, jednostavnije je nego ispuštati vrećice iz ruku i tražiti ključeve u tajanstvenim dubinama vaše torbe.

Očekujete Božićno čudo koje bi se materijaliziralo otvaranjem vrata. I slušajući zvuk zvona, pitate se kako je moguće da svake godine u ovo predblagdansko vrijeme većinu vremena se osjećate ljuti, umorni, posvadite se barem jednom sa suprugom, djecom, jer oni nekako ništa ne rade ili urade pogrešno, pa vam je bolje da to uradite sve sami...

I ta misao, koja vam je prije tisućinke sekunde prošla kroz glavu SVE SAMA je ključna, koja vas odvodi i udaljava od blagdana mira, sreće i spokoja stotinu svjetlosnih godina, ona je GRINCH vašeg Božića, ali i svih slavlja, proslava u našim životima.

Tko je Grinch, koji je nama uzeo Božić i pretvorio pripreme u jurnjavu, napetost i stres.
Mi same! Mi žene, koje želimo biti i majke, i domaćice, i supruge i uspješne poslovne žene i glamurozne... u isto vrijeme.
To su sve naše uloge, dijelovi nas koji, nam se čini, isključuju jedan drugog, kao da su u sukobu, kao da se suprotstavljaju.

Kako ih spojiti i biti to što jeste u ovo blagdansko vrijeme? Kako uživati u blagdanskim događanjima i ritualima? Kako postati nasmiješeno lice umjesto mrguda?
Postoji li recept za mirne, sretne blagdane?
Postoji. Kao što imamo različite recepte za kolače, ukusna jela, tako imamo i recept za uspješno upravljanje sobom i svojim životima u blagdansko vrijeme i svako drugo vrijeme!

NLP recept za sretne blagdane

Potrebni sastojci:

  • Jasno, pozitivno određeni ciljevi
  • Fleksibilnost ili sposobnost mijenjanja svog uobičajenog ponašanja
  • Akcija
  • Zabava
  • Papir i olovka

Izrada NLP recepta sretnih blagdana:

1. Odrediti jasno i pozitivno ciljeve po NLP recepturi je znati što želite i pri tom zaboravite koristiti negacije. Cilj se postavlja u pozitivnom obliku, jer naš um briše negacije. NPR. Ako vam kažem ne osjećajte se nervozno kad mislite na sve obaveze, nemojte zaboraviti sve za pripremu jela, najvjerojatnije postajete nervozni i zaboravite.

2. Ispišite sve ciljeve kako vam padaju na pamet (velike i male, privatne i poslovne) vezane uz blagdane npr. pečenje kolača, kupovanje poklona, nazvati prijateljicu, domjenak itd.

3. Sada uzmite 3 nova papira. Svaki papir je za jednu grupu zadataka. Zadatke podijelimo u tri grupe. Imamo grupu OBAVEZNO; VOLIM; MOŽE I BEZ TOGA.

4. Prethodno ispisane ciljeve upisujete u pripadajuću grupu. Pri određivanju prioriteta, osobito za kolonu OBAVEZNO, mala sugestija. Pitajte se. Tko kaže da je obavezno ili se mora? Što će se dogoditi ako se ne ostvari?
Nadam se da ćete se bar za jedan cilj pitati ova pitanja. Iznenaditi ćete se odgovorima i zaključiti da nije baš sve obavezno! Ili ste stavili da frizer i nije baš obavezan, a čišćenje stana jest? Pitajte se na što to ukazuje? Koliko ste važni sami sebi?

5. Kad ste popisali sve ciljeve odredite vremenske okvire za ostvarivanje za svaki cilj posebno. Npr. pečenje kolača 5 sati, frizer 2 sata… U koliko ne znate vremenski okvir dodajte u plan više vremena.

6. Sljedeći korak je odrediti rok završetka posla npr. Badnjak 20 sati.

7. Slijedi korak delegiranja ciljeva svojim ukućanima. VAŽNO! Možda neće biti "savršeno" napravljeno kao što bi vi to uradili. Grinch, upravlja s vama jer vjerujete da samo vi i nitko drugi može nešto uraditi. Grinch računa na vaš nedostatak povjerenja u druge (imate već negativnih iskustava) i potrebu kontrolirati sve što je oko vas. A tko kaže da sve mora i treba biti baš savršeno, po vašim kriterijima. VI? OK, onda se družite sa Grinchom i dalje.

8. Kad ste odredili liste, vremenski okvire trajanja i završetka, podijelili poslove,
odredite vremenski redoslijed izvršenja zadataka.

9. Akcija je sljedeći korak! Krećemo u izvršavanje ciljeva sa liste OBAVEZNOG za taj dan, zatim sa liste VOLIM i na kraju MOŽE I BEZ. Pri tome ostanite fleksibilni. Što ne stignite, prebacite u sljedeći dan ili stavite na drugu listu.

10. Cijelo vrijeme pratite svoja dostignuća. Precrtavajte obavljeno i svaki put se pohvalite.

11. I dodajete cijelo vrijeme začin koji se zove ZABAVA, a on je najvažniji začin svakog uspjeha.

Smisao pripreme blagdana je radosno iščekivanje i uživanje, umjesto nervoze, svađa (bračni parovi se bar jednom posvađaju u tijeku priprema), kroničnog umora, bolnih leđa i nogu.
Obojimo pripreme i blagdane zabavom, smijehom, zagrljajima, pjesmom i radošću!

P.S. Planiranje vrijedi za sva slavlja koja su dijelovi naših života i koja vrlo često dovode do svađa, frustracija i stresa. Zapamtite, blagdani postoje da bi slavili, radovali se i uživali.

Dragana M.

» na vrh
» povratak na ostale blogove

Prijava za trening

Želite li dodatnu edukaciju i našli ste trening koji vas zanima - prijavite se odmah!

KNJIGA

Algoritam za uspjeh

Knjiga Algoritam za uspjeh predstavlja osnove Neurolingvističkog programiranja, NLP tehnike i vještine kojima možete unaprijediti svako područje vašeg života. Knjiga je namijenjena svima koji se žele upoznati sa konceptom Neurolingvističkog programiranja, tehnikama osobne promjene, rasta i razvoja i komunikacijskim vještinama, kao i svima koji su certificirani NLP praktičari, NLP majstori i NLP treneri.

» saznaj više
Google+ FB RSS

Blog

Prijava za trening

Želite li dodatnu edukaciju i našli ste trening koji vas zanima - prijavite se odmah!

KNJIGA

Algoritam za uspjeh

Knjiga Algoritam za uspjeh predstavlja osnove Neurolingvističkog programiranja, NLP tehnike i vještine kojima možete unaprijediti svako područje vašeg života. Knjiga je namijenjena svima koji se žele upoznati sa konceptom Neurolingvističkog programiranja, tehnikama osobne promjene, rasta i razvoja i komunikacijskim vještinama, kao i svima koji su certificirani NLP praktičari, NLP majstori i NLP treneri.

» saznaj više
Google+ FB RSS